Bild på korsetten

Dag 10

Idag har jag knappt gjort något tagit det lugnt. Försökt att inte överanstränga mig. Har sovit på sidan i natt, gick lite si så där. Efter ett tag började det svida lite i såret och då la jag mig på ryggen igen. Annars känner jag att det är jobbigt att inte få lyfta mer än ett kilo. Är verkligen en utmaning. Magen har varit öm idag och varit svullen. Bjuder på en bild på hur korsetten ser ut i alla fall. Tog bilden i går men glömde lägga upp den i gårdagens inlägg. Just nu har jag bara en korsett, men måste ta och köpa en till så att jag har ett ombyte då jag ska ha den på hela tiden, dygnet runt. Nova har haft grillfest på förskolan. Kändes konstigt att inte kunna vara med. Första gången sen tjejerna började förskolan som jag inte kunnat delta på grillfesten. Jenny och Nova gick själva och jag och Wilma stannade hemma och myste i soffan. Dagen har som sagt inte varit speciellt underhållande så vet inte riktigt vad jag ska skriva om men här är bilden i alla fall. =)


Stygnen är nu tagna... =)

Dag 9

I morse åkte jag upp till Sunderby sjukhus för att ta mina stygn. Det var en hel del stygn måste jag säga, men trots detta gick det relativt snabbt att ta dem. Tog ca 15-20 minuter och sen var det klart. Kändes lite när sköterskan tog stygnen längst ut, men annars kändes det inte så farligt. Var otroligt skönt att få bort kroppstrumpan och all bomull. Såren där dränagen suttit var väldigt små och de hade läkt ihop helt och hållet. Det var även skönt att få bekräftat att det stora såret och naveln läkt bra och att allt såg ut som det skulle. Magen är fortfarande väldigt svullen. Nu ska jag tejpa ärren i en tid framöver. Kommer byta tejp en gång i veckan eller efter behov. Nu får jag sova på sidan. Ska bli så skönt i natt, har stora förhoppningar. Jag har duschat idag första gången sen operationsdagen. Helt underbart, men jag var orolig att skada såren så tog det oerhört försiktigt. Jag har numera även en korsett på mig som jag kommer ha ca 3 månader framöver. Naveln som jag varit så nyfiken på såg fin ut. Tänk att de tagit bort hela 15 cm hud på höjden från min mage. Helt ofattbart och naveln blivit flyttad. =) Det känns väldigt bra nu. Nu tror jag att det värsta är över, bara att blicka framåt igen. Bara man slipper infektioner i såret så är jag glad. Får fortfarande endast lyfta 1 kg i 3 veckor till. Sen får vi se vad de säger.

Efter jag varit på sjukhuset åkte jag till min mamma för att få lite sällskap. Dagen har annars varit otroligt lång. Är sjukt jobbigt att vara hemma och ta det lugnt på dagarna. Speciellt de dagar som min fru jobbar länge. Nog om det nu. Bjuder på en före och efterbild på magen. Bilden till vänster är tagen dagen innan operationen (21 maj) och bilden till höger är tagen idag (30 maj).




Väntan

Dag 8

Dagen har varit lugn och tråkig. Jag har varit rastlös, uttråkad och känt mig ensamen då alla mina tjejer varit borta större delen av dagen. Min fru har städat upp hela lägenheten idag och jag känner mig så dålig när jag inte kan hjälpa till. Längar väldigt mycket tills i morgon då stygnen ska tas på morgonen. Idag har det kliat en del och spänt lite i magen. Speciellt på sidorna. Hoppas verkligen att allt läkt som det ska. Ska bli så skönt att slippa he denna kroppstrumpa och all bomull på magen. Som jag förstått det kan jag börja använda korsetten i morgon. Och jag kommer nog få duscha i morgon också. Det är ganska jobbigt att inte få duscha på 8 dagar måste jag säga när man är van att kunna göra det när som helst. Ska fråga i fall man kan börja sova på sidan så man kanske kan få sova lite bättre på nätterna också. Dagen har som sagt inte varit så händelserik. Ska snart bege mig mot sängen. I morgon hoppas jag kunna bjuda på en bild på hela magen, även på naveln. Är väldigt nyfiken på hur min nya navel ser ut och hur den här läkt. För den har inte gått att kika på då det varit ett plåsterliknande bandage för den.

Godnatt på er alla nu.

VARNING FÖR KÄNSLIGA. Bild på snittet på magen dag 7.

Dag 7

Natten har varit bra då jag har kunnat sova ett par timmar. Jag vaknade på morgonen väckte Wilma och hon gjorde i ordning sig själv, åt frukost och gick till skolan. Jenny och Nova hade redan gått till jobbet och förskolan. Sen låg jag och tog det lugnt. Jag har sett en film under dagen som heter Moneyball. Hade förhoppningar på den, men ingen film som jag skulle kunna rekommendera till någon.

Sen har jag varit iväg en sväng med min mamma och handlat. Hämtat hem barnen från skola och fritids då Jenny blev fast lite längre på jobbet med ett utvecklingssamtal. En ganska lagom promenad. Tur att man bor väldigt nära skolan och förskolan. Sen har jag mest varit hemma, vilat, tagit det lugnt och nu på kvällen mysit med min älskade fru. Strax ska vi se filmen Crazy, Stupid, Love.

Idag hade kroppstrumpan hade åkt på snedden och när jag rättade till den passade vi på att ta en bild av såret på magen. Nu är det inte länge kvar innan stygnen tas. Längtar verkligen tills efter stygnen tas och få gå på en efterkontroll för att få höra att allt läker bra och ser bra ut.

Dag 7


Morsdag, rastlöshet och hemmakväll =)

Dag 6

Tre dagar kvar nu tills stygnen tas. Längtar såååå mycket tills jag blir av med denna kroppstrumpa och all denna bomulls vadering som jag har runt såret. Idag har det kliat otroligt mycket och det är så jobbigt att inte kunna klia tillbaka. I natt har jag sovit. Varit superskönt att få sova lite fler timmar än tidigare nätter. Klockan halv tio då vi steg upp. Att det sen inte är ett dugg skönt att sova på rygg med benen i högläge och att man vaknar hela tiden och vill vända på sig är ju en annan femma.

Idag har också varit en solig och varm dag och vi började dagen med att äta frukost ute på våran gård. Var mysigt. Sen satte vi på lite musik och satt i solen och lyssnade på den medan barnen sprang runt, hoppade hopprep och gungade. Sen efter ett tag gick vi in och gjorde oss i ordning för att åka iväg en sväng. Wilma for iväg på kalas och vi andra for förbi min mamma och gratuerade henne på morsdag. Vi fikade och pratade lite.

Senare under dagen åkte vi iväg till Teamsportia och kikade runt lite. Var dock väldigt svårt att kunna köpa några kläder till mig själv då det inte går att pröva dem med detta bandage. Sen har vi varit iväg och hyrt lite film på hemmakväll. Blir en hel del film nu när man ska ta det lugnt. I kväll ska vi se Ice 2020. Hoppas att den är bra.



Jag är otroligt rastlös under dagarna känner jag. Tycker verkligen INTE om att bara ligga still i soffan och be om hjälp att hämta saker. Jag får ju enbart lyfta 1 kg. Är inte mycket som väger under ett kg! :/ Det är mycket stilla sittande och liggande. Känns skönt de gånger som jag kommer ut och rör på mig, även om sträckorna vi går är ganska korta och takten är låg så är det skönt att röra på sig.

Tjuvkikat =) Första bilden på en del av såret

Dag 5

VARNING FÖR KÄNSLIGA: Längre ner visar jag en bild på en del av såret på min mage.

I natt har jag haft det jobbigt klockan var över fyra på natten innan jag lyckades somna och sen har jag sovit kanske 2 -3 timmar. Det är så jobbigt att sova på rygg med fötterna i högläge. Men trots den lilla sömnen så har jag upplevt att jag kunnat röra mig och hålla igång ganska mycket.

Vi har varit en sväng till Ica Maxi för att lämna in travet blev tyvärr inte 7 rätt. Hade ju inte varit helt fel med nästan 21 miljoner. :/ Var väldigt skönt att gå i affären och hänga lite på kundvagnen medan man gick. Upplever att det är jobbigare att stå stilla än när man rör sig. Vi träffade även en del kända ansikten ute idag vilket är kul. Solen lockar fram alla. Det var varit ett väldigt vackert väder över 20 grader... Jag hade gärna spenderat hela dagen ute i värmen och hållit igång med en massa saker, men just nu är det inte möjligt. Tjejerna har i alla fall varit ute och cyklat en hel del under dagen och lekt med olika kompisar på gården. Wilma passade på att ramla en sväng med cykeln och skrapa upp ena knäet lite och fick lite skrapsår i handen.

Sen har vi varit en sväng förbi min mamma och hälsat på. Där var även min syster Gun. Det var kul att se henne med och få prata lite. Är alldeles för sällan det blir av.

Grillning med familjen blev det senare under dagen. Det var super gott och mysigt. Kommer bli mycket sånt under sommaren. Älskar verkligen att grilla. Ska bli skönt sen när vi kan sitta ute och äta på gården första gången för i år. Just nu föredrar jag att sitta och äta vid tvrumsbordet då jag får sitta väldigt framlutad och äta då det är så lågt. Föredrar det framför att sitta i köket.

Har ringt till sjukvårdsrådgivningen idag och frågat i fall man ska tvätta såret själv något. De sa att jag skulle låta det vara tills jag tar stygnen nästa vecka. Längtar verkligen efter att få ta en dusch nu. Känns som att det var länge sen sist. Idag kändes det som att det rann lite från såret på ena sidan och då var vi ju tvungen att lyfta på bandaget och kika i fall det var så. Det hade inte runnit något från såret utan det var bara något som jag inbillat mig. Jenny tog en bild med kameran för att jag skulle få se hur såret såg ut.

Just nu sitter jag och min fru och ser på Eurovison song contest... Är inte mitt favoritprogram, men vad gör man inte för den man älskar. <3

Bild på en del av såret på magen



Tjuvkikat lite :)

Dag 4

Idag upplever jag att svullnaden har gått ner lite. Bandaget och kroppstrumpan hade sjunkit hop lite och knölat ihop sig så jag har fått vara och försöka dra till och rätta till det litegranna. Även kikat lite så att man inte blödit något eller blivit blå på magen. Har sett lite av naveln och det känns som att det ser bra ut. Men har inte sett allt för mycket bara lite uppifrån ner i bandaget. Under dagen har jag enbart ätit 2 panodil. Spänningarna i magen har känts bättre idag med. Däremot har det kliat en del, vilket är frustrerande då man inte kan klia tillbaka. :P

Som jag skrev i går har jag tagit det lugnt. Igår kväll när jag la mig var det som att något spände till rejält på vänster sida och sen kändes det som att det släppte och då gjorde det ont ett tag, men sen har jag inte riktigt upplevt den där spänningen på samma sätt. Eventuellt något av stygnen som fastnat i bandagen och sen släppte då jag rörde på mig.. vem vet...  Jag har legat i sängen större delen av förmiddagen och mest bara legat. Har inte kunnat sova så mycket men men har i alla fall tagit det lugnt.


På eftermiddagen efter att jag och min fru hämtat hem tjejerna tog vi bilen och åkte iväg en sväng för att handla middag och lite fredagsmys. Vi har sett Lets dance och hejat på vårtat favoritpar Anton och Sigrid. Sen har vi även sett en film under kvällen. Tur att vi ändå har en så pass skön soffa med tanke på hur mycket tid som jag spenderar i den i dagsläget.


Det jag längtar till är att kunna skratta och nysa igen utan att ha ont eller vara rädd för att det ska göra ont. Sen saknar jag att kunna bada. Älskar att bada badkar och brukar göra det minst en gång om dagen för att koppla av. Nu dröjer det ett bra tag innan jag kan göra det igen. Ska bli skönt att kunna få duscha igen efter att stygnen blivit tagna nästa vecka i alla fall. Jag saknar att kunna träna och röra mig lika smidigt som jag brukar, men det här är ju enbart en kortare period och sen kan jag vara lika aktiv som vanligt igen.

Svullen mage

Dag 3

På morgonen skickade jag iväg Wilma till skolan på morgonen. Nova sov hos min mamma i natt då min fru började väldigt tidigt och inte hade tid att lämna henne på förskolan innan hennes jobb startade. Sen satte jag mig till rätta i soffan och såg lite tv. Efter ett tag såg jag The Stig-Helmer Story som min fru hyrde till mig i går så att jag kunde fördriva dagen litegrann. Den var dock inge bra. Hade högre förväntningar på den.

Sen tog jag det mest lugnt här hemma tills ett tiden då jag åkte iväg till mitt jobb för att lämna in papper på min sjukskrivning. Till och börja med är jag sjukskriven till och med den 17 juni. Men jag kan tänka mig att det blir lite längre just på grund av att jag har det jobb jag har som personligassistent vilket innebär ganska mycket fysiska aktiviteter under sommaren. Men det återstår att se, är ju inte upp till mig att avgöra det.

Efter jag varit förbi jobbet åkte jag en sväng till Willys och sedan hem. Jag och min fru tog då promenad till förskolan och skolan för att hämta tjejerna och sedan förbi affären för att lämna in filmerna vi hyrt. Tror dock att jag kanske skulle ha undvikt den sista promenaden för bara att ta sig till förskolan som är ett avstånd på ca 500 meter känns som 1 mil.


Jag har fortfarande enbart ätit panodil efter operationen. Dock har eftermiddagen/kvällen känts lite jobbigare än tidigare då jag börjat känna att det spänner och drar i såret. Sen är det lite jobbigt att inte kunna klia under kroppstrumpan. Magen har svällt upp rejält i dag vilket har bidragit till att jag känt mig lite orolig. Jag ser nästan gravid ut =) magen är rätt uppsvullen om man säger så. Sen har det stuckit lite kring såren där jag haft dränagen, men antar att allt detta är ganska normalt med tanke på att det är ju ett ganska stort sår man har och kroppen får ju arbeta en hel del med att läka just nu.


Har fått en tid nästa onsdag för att ta bort stygnen. Längtar redan. Känns långt bort, men det kommer förhoppningsvis gå fort. Jag är sjukt rastlös och vill röra på mig hela tiden. Men i morgon blir det nog att ta det lugnare jag vet ju inte om de sträckningar och spänningar jag känt av i magen idag berott på att jag rört mig för mycket eller om det beror på att svullnaden ökat. Läkaren sa ju att jag skulle försöka röra på mig mycket för att det minskar risken för att få blodpropp. Men undra hur man ska tolka att röra sig mycket innebär. Hur som helst så vill jag inte riskera något så morgondagen blir lugn. Nu ska jag i alla fall försöka sova lite.

 

En bild från sidan på min svullna mage.


Min operation och sjukhusvistelse

Tänkte ta och berätta lite mera om mina upplevelser på sjukhuset i går och i dag.

Jag kom till sjukhuset klockan sju på morgonen. Anmälde mig i receptionen. Fick köpa en korsett för 189 kr som jag kommer att använda efter att styngnen blir tagna. Det är väl ungefär om en vecka. Sedan fick jag gå in i ett omklädningsrum och byta om till sjukhusets fina kläder, skjorta, boxershorts och "jättesnygga" strumpor. Efter det fick jag gå in i ett väntrum med sängar. Där fick jag sitta och läsa ett tag och de stoppade en kanyl/infart i armen där droppet skulle komma att sitta. Det var även andra pasienter där inne som väntade på olika operationer. Vid åtta tiden kom läkaren och hämtade mig till ett annat rum. Jag fick stå upp medan läkaren ritade en massa sträck på magen. Sen fick jag gå tillbaka till väntrummet med sängar där jag fick lägga mig i en av sängarna och invänta narkosläkaren. Narkosläkaren tog med mig in i ett annat rum och informerade mig kring hur allt skulle gå till. Efter det kom det en annan narkosläkare som skulle vara med under min operation. Denna läkare tog med mig in i operationssalen. Där fick jag lägga mig till rätta. De kopplade fast droppet. Efter det fick jag andas syrgas i en mask. Sedan fick jag lugnande medel i masken och till sist sömnmedel. De sa att jag skulle bli trött, men jag hann aldrig känna mig trött utan jag bara small. Hann aldrig riktigt bli nervös heller för jag förväntade mig hela tiden att de skulle komma och säga att blodproverna jag tagit i går visade något som skulle förhindra mig för att genomgå denna operation. Men inte det. Nu låg jag där redo för operationen.

Sen vaknade jag upp på uppvakningen efter operationen. Jag fick höra att det hade tagit bort 478 g hud och att det motsvarade ca 15 cm på höjden. Under operationen hade mitt blodtryck legat på 130/50. När jag vaknade upp kände jag att det sved lite grann i magen, ungefär som att jag hade fått ett jätteskrubbsår ungefär som om man ramlat på kostgräs. Sen fick jag ligga där och lyssna i tre timmar pga att den av sköterskorna som hade hand om mig gick på en utbildning. Annars hade jag fått komma upp till mitt rum tidigare. Jag hörde när min fru ringde vid 12.30 och frågade hur det hade gått och att sköterskan sa att operationen gått bra och att jag borde vara uppe på rummet om ca en timme. Alltså vid 13.30. Vid tre tiden kom det äntligen två sköterskor och hämtade mig. De körde mig upp till rummet och krockade lite i väggen på vägen dit. Klockan var efter tre när jag till slut anlände till och såg min fru sitta i en soffa och nervöst vänta på mig. Jag blev inlagd på avdelning 2C, rum 12. Fick eget rum vilket var skönt. Jenny stannade med mig i ca 3 timmar. Vi pratade om allt möjligt. Jag fick lite mat att äta, lite soppa och vatten. Jag försökte ta det lite lugnt och inte göra så stora rörelser då det hängde dränage på var sin sida om sängen. Vill ju inte riskera att man ska råkas dra ut dem ur magen av misstag. Det gjorde inte ont, utan jag var mest försiktig i rörelserna för att jag inte visste hur mycket jag fick röra mig.

Senare på kvällen behövde jag gå på toaletten. Jag ringde på klockan och frågade om jag fick gå på toaletten. Det fick jag, men de ville hålla i mig under armarna så att jag inte skulle ramla. Vilket bara kändes jobbigt. Jag kan ju gå själv. Jag fick bära dränageslangarna och påsarna och de höll i mig på väg till toaletten som var alldeles utanför rummet. Väl där gick det bra och jag frågade i fall jag fick gå tillbaka till rummet själv sen när jag var färdig. Det fick jag och det var inga problem.

Den enda smärtlindringen jag åt efter att jag vaknat på uppvakningen har varit panodil. Jag har tagit två panodil två gånger. Jag har inte alls haft ont i såret. Det jag har upplevt är att jag kan känna lite träningsvärkskänsla i magen då och då. Kanske beroende på att de spänt magmusklerna? och sen den där brännande känslan som jag tidigare beskrev som jag ibland känt. Inga längre stunder. Annars har jag mest haft ont i rumpan/ryggslutet av att ligga i sjukhusets osköna sängar i en mindre rolig position med bena i högt läge. Under kvällen låg jag och såg lite tv innan jag tillslut somnade för natten.

Klockan sex vaknade jag upp av att en sköterska kom in i rummet. Hon tog blodtrycket 130/70, feber 36,4 och berättade att de skulle komma och ta dränaget idag och att jag skulle få åka hem efter det. Sen på morgonen kom en läkare in och skulle kolla till såret. Han tittade så att allt såg bra ut och det gjorde det. Han sa att det såg jättefint ut. Själv fick jag inte se något av det. Vid 08.00 fick jag frukost på rummet bestående av ägg, hårdmacka, en klämmacka som de stoppat i våffeljärn och en tekopp.

Klockan 08.30 kom en praktikant och en sköterska in och tog bort dränaget. Det började med att ta bort stygnen som de sytt fast dränagen med. Detta sved lite grann. Sen bad sköterskan mig att ta ett djupt andetag så att hon skulle kunna dra ut dränaget. Det var det jävligaste jag varit med om ont som fan gjorde det. Orden från min mun var "Åhhhh fyyy fan" först vänster sida och sen höger. När sköterskan gjorde höger sida gjorde det ännu ondare för den hade fastnat litegrann. Sen plåstrade de om mig och sen fick jag ta på mig mina vanliga kläder. Efter det ringde jag min fru och berättade att jag var redo att åka hem. Klockan var då just efter 09.00. Hon och barnen kom och hämtade mig vid 09.30 och sen åkte vi hemåt mot Luleå igen.

Nu är jag hemma.
Har försökt ta det lugnt och legat/suttit lite om vart annat i soffan för att variera ställning litegrann. Jag ska försöka röra på mig under dagarna. Har gått några kortare sträckor utan problem under dagen. Känns lite konstigt att det inte gör så ont. Jag hade föreställt mig att jag skulle ha mycket ondare och att jag skulle behöva äta starkare smärtstillande än panodil. Jag har nog ganska hög smärttröskel tror jag, man är kanske stålmannen. :-) Skulle lätt kunna göra om denna operation igen... Men nu är jag väldigt nyfiken på att kika under bandaget för att se hur det ser ut. Men jag får vänta tills de tar styngnen innan jag får se hur såret ser ut. Den som väntar på något gott... väntar alltid för länge... :P

Jag kommer försöka att berätta om hur det känns och vad jag göra varje dag här på min blogg. Sen när det blir möjligt även dela med mig av bilder om hur magen läker.

Bukplastik 22 maj 2012

Idag den 22 maj var det dags. Klockan 07.00 på morgonen på Kalix Sjukhus var det dags för operationen.

Operationen gick bra... Kommer kanske berätta mer utförligt om den vid ett senare tillfälle. Läkaren berättade i alla fall att de tagit bort ca 0,5 kg hud. Det är 15 cm på höjden mindre hud nu. Ska bli spännande att se första gången jag får kika under bandaget. Och se min nya navel och min nya mage. :)

Vid tre tiden fick jag komma in på avdelningen för efterbehandling och träffa min älskade fru som varit orolig för mig i 8 långa timmar. Hon stannade sen i tre timmar och höll mig sällskap innan hon åkte hem till sina föräldrar och våra små tjejer som varit oroliga hela dagen.

Några bilder som min fru har tagit med mobilen.



 


Ögonoperation


Den 2 maj genomförde jag en gråstarrs operation på mitt vänstra öga. Jag har tidigare knappt kunnat se något med detta öga. Har även gråstarr på det högra ögat, men det är inte lika svårt drabbat. Jag fick den här diagnosen för tre år sedan när jag helt plötsligt började att se dåligt med mitt vänstra öga. Och nu tre år senare har det mognat nog för operartion. Oftast är man ju ganska gammal när man får gråstarr. Genomsnitt i 80 års åldern sa läkaren som opererade mitt öga. Innan jag gick in på operationen sa läkaren att det kanske kommer ta lite längre tid att få bort min gamla lins och sätta dit den nya eftersom jag är så pass ung. Men efteråt sa han att min lins hade varit i lika dåligt skick som de flesta 80 åringar. Kul kul... Har varit sjukskriven veckan ut, men i morgon ska jag på jobbet. Det var varit lite jobbigt med att vänja sig att se bra med det vänstra ögat och jobbigt att inse hur dåligt jag sett med mitt högra öga. För det är väldigt mycket sämre än mitt ny opererade öga. Färgerna har skiftat lite de sista dagarna, jag har haft lite huvudvärk och sett lite ringar. Men varje dag som gått har det blivit bättre och bättre. Läkaren sa att jag skulle ta det lugnt i 2-3 veckor nu. Är såååå jobbigt! Frågade han direkt efter operationen ifall det skulle vara okej att spela fotboll. Han skrattade gott åt mig och rekommenderade mig inte att göra detta. Men att jag i fortsättningen förmodligen kommer kunna spela bättre då jag faktiskt kommer kunna se bollen komma från en bit bort. Den nya linsen kommer först om ca 6 veckor ha anpassat sig helt till mitt öga. I tre veckors tid ska jag droppa ögondroppar i ögat 3 ggr om dagen. Hinner precis avsluta den kuren innan min magoperation. Operationen var otroligt obehaglig och jag ser inte fram emot att göra om den om ett tag för att fixa mitt andra öga.. men men får ta det den dagen som det blir aktuellt.




Valborg

Valborg firade vi hela familjen hemma här på Porsön. Vi hade en mysig dag. Grillade och var nere på majbrasan här på universitetsområdet.

 


Dag för lite uppdatering - fotbollsträning med Wilma

Det har varit fullt upp på hemmaplan på sista tiden så det har varit minimalt med bloggande på sista tiden. Men ska skärpa mig med det.

Jag har börjat träna Wilmas fotbollslag. Det är kul, men kommer inte kunna vara med hela säsongen på grund av den kommande magoperationen. Lite bilder från första träningen. Nova var med och tränade lite fotboll vid sidan om men min fru.

 

 

 


RSS 2.0